Veel arbeidscontracten verouderd

“Ik kom als mkb-advocaat regelmatig zaken tegen, waarbij ondernemers arbeidscontracten hebben opgesteld met bepalingen die niet rechtsgeldig zijn, zoals een concurrentiebeding in een tijdelijk contract”, zegt arbeidsrechtadvocaat Pieter van Deurzen van La Gro advocaten, een van de initiatiefnemers van Arbeidsovereenkomsten.nl, een website voor juridische dienstverlening voor werkgevers.
Vooral onder kleine en middelgrote ondernemers bestaat volgens arbeidsjuristen veel onwetendheid over het arbeidsrecht, terwijl juist nu de noodzaak groot is om over kennis te beschikken. Werkgevers zijn met de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) uit 2015 geconfronteerd met de grootste verandering in het arbeidsrecht sinds de Tweede Wereldoorlog.
Doel van de WWZ was het verschil tussen flexibele en vaste contracten te verkleinen en het in dienst nemen van personeel eenvoudiger te maken. “Ik denk niet dat het eenvoudiger geworden is”, zegt Chris Nekeman, advocaat en partner bij Kennedy Van der Laan en bestuurslid van de Vereniging voor Arbeidsrecht. “Het risico dat er iets verkeerd gaat bij een arbeidscontract is aanzienlijk toegenomen.”
De WWZ drijft werkgevers richting tijdelijke arbeidscontracten. Zo’n vier op de tien werkenden heeft een flexibel contract. Dat aantal is nog nooit zo hoog geweest en groeit alleen maar sneller.
,,Zekere kleinere ondernemers zijn door de maatregelen huiverig om mensen aan te nemen”, weet voorzitter Hans Biesheuvel van ondernemersorganisatie ONL. “Zij kunnen het risico niet dragen dat iemand ziek wordt en hebben het geld niet voor een hr-manager die helpt bij opstellen van tijdelijke contracten.”

Bron: Dagblad De Telegraaf 09-12-2017 door Gert van Harskamp

Geef een reactie